Steffen har boet på Anholt hele sit liv. Han er ekspert på øens natur og giver guidede ture i Ørkenen. I denne fortællinger kan du læse mere om Steffens liv med naturen på Anholt.

AA

Hvor længe har du boet på Anholt?

SK

Jeg har boet på Anholt hele mit liv, dog med nogle afstikkere uden for øen, men altid med adresse på Anholt.

Jeg lod mig føde i København, dog for at ta det første fly til Anholt 11 dage senere.

Da det blev optræk havis, mente mine forældre, at min mor og jeg skulle tage til København inden Kattegat blev dækket af havisen. Der var valg det år, og vi fik mulighed for at komme med et kz4(OY-DIZ) fra Kbh til Anholt. Flyet skulle hente stemmesedlerne fra øen. Der var en reporter, fra Danmarks radio med på turen, jeg mener at han hed Lignel… Det var mig, der fik indgangsreplikken, da det blev sendt i radion.

Anholt Steffen
Anholt Steffen
Anholt Steffen
Anholt Steffen

AA

Hvorfor er du blevet på Anholt?

SK

Allerede da jeg gik på gymnasiet, var jeg klar over, at jeg ville bo på Anholt. Det var på grund af den frie adgang til den fantastiske natur, som jeg har bevæget mig rundt i og udforsket, siden jeg var helt lille.

AA

Hvornår startede din interesse for naturen?

SK

Min interesse for floraen spirede i skolen pga. Einer Boisen og senere også Helge Vedel.

Anholt Steffen
Anholt Steffen
”Dette afstedkom, at stort set alle drengene i skolen begyndte at samle på sommerfugle”
Anholt Steffen
Anholt Steffen
Anholt Steffen

AA

Hvorfor begyndte du med at samle på sommerfugle?

SK

Sommerfuglene startede jeg med omkring 1975, på det tidspunkt holdt entomologen Ebbe Schmidt Nielsen ferie på Anholt og samlede insekter fra 1972 til omkring 1978. Dette afstedkom, at stort set alle drengene i skolen begyndte at samle på sommerfugle.

Da jeg kom hjem på ferie, mens jeg gik på gymnasiet, var min lillebror Lars begyndt at lyslokke efter natsværmere. En aften, når jeg sad ved lyset, kom der en sjælden rødt ordensbånd og satte sig ved lyset, den ville jeg have, men jeg måtte ikke. Dagen efter bestilte jeg alt det mest nødvendige til indsamling af sommerfugle.

Anholt Steffen
Anholt Steffen
Anholt Steffen
Anholt Steffen
Anholt Steffen

AA

Hvordan fanger du sommerfugle om natten?

SK

Der er mange måder, man kan finde sommerfugle på. At fange dem med et sommerfuglenet er en meget lille del af det. Jeg bruger mest lysfælder. Det er en beholder med en tragt over og en meget kraftig elpære øverst i tragten. Dyrene flyver mod lyset og falder ned i beholderen. I beholderen er der en masse æggebakker som sommerfuglene kan gemme sig i. Om morgenen tager man så æggebakkerne ud, og så kan man artsbestemme de dyr, der er kommet i fælden. Der kan være op til næsten 100 forskellige arter efter en lun sommernat.

En anden måde at samle på, er at sukkerlokke, man laver en blanding sf sukker og rødvin dypper snore i blandingen. Snorene hænges op i haven eller langs en vej eller sti, omkring solnedgang. Når mørket falder på, kommer sommerfuglene for at spise den søde saft, der er på snorene. Metoden kan også bruges om dagen.

Anholt Steffen
Anholt Steffen
Anholt Steffen
Anholt Steffen
Anholt Steffen

AA

Hvis du skulle vise et fremmed menneske et sted på Anholt, hvor vil det være?

SK

Porsemosen, fordi det er en fantastisk duft. Birketræerne med stammer, der går ud i alle retninger.

Hvis du kunne tænke dig at lære Ørkenen bedre at kende, kan du besøge Ørkenvandring for mere information.

Fortælling

Steffen Kjeldgaard

Foto

Alf Arén, Ekstra

Udvikling

Tobias Gerhardson, Ekstra

Tekst

Ekstra